Tip na výlet - Banka Lásky

Miesto, kde sa dá láska navždy uschovať, miesto, kde naozaj cítiť len lásku. Toto miesto vo mne zanechalo neskutočne krásny zážitok plný emócií. Vôbec by ma nenapadlo, že niečo takéto krásne a originálne môže existovať práve u nás - na Slovensku. Je to jediná Banka lásky na svete, v ktorej si môžete uschovať nejaký talizman vašej lásky, buď na jeden deň alebo na skúšku na rok, alebo rovno navždy ♥. Banka lásky sa nachádza v Banskej Štiavnici, v domčeku Maríny, kde kedysi naozaj žila. Marína - žena, ktorú Andrej Sládkovič nadovšetko miloval a zložil jej najdlhšiu báseň na svete. Každá bezpečnostná schránka reprezentuje jedno písmenko, znak alebo medzeru tejto básne. Na každej je kúsok originálneho rukopisu básne, ktorú Sládkovič dokončil v roku 1846. Dom Maríny je sprístupnený verejnosti už dlhšiu dobu, no až minulý rok vznikla táto myšlienka spraviť z neho Banku lásky. Do Banky lásky sa treba nahlásiť vopred, resp. rezervovať si miesto, nakoľko sa chodí v skupinkách po max. 16 osôb. My sme to spravili napríklad tak, že sme sa išli 2h vopred nahlásiť a medzitým pobehať mesto a potom sme sa znovu vrátili už na prehliadku. Prehliadka trvá 45 minút a je naozaj veľmi veľmi kráááásna. Sprevádzať vás bude veľmi milý personál, ktorý vás prevedie po častiach domu, kde mala Marína izbu alebo Sládkovič knižnicu, no a nakoniec pôjdete do Banky lásky, kde si môžete založiť svoju knižku s talizmanom. Ako som už vyššie spomínala, buď na jeden deň alebo aj navždy. My sme si knižku ešte nezaložili, pretože to chceme spraviť inokedy. Boli sme tam teraz len symbolicky pozrieť na naše 2. výročie vzťahu a tiež pokukať Banskú Štiavnicu. Je to veľmi krásne mestečko schované medzi kopcami. Cítila som sa tu naozaj ako niekde v zahraničí na dovolenke. Toto banské mestečko nás veľmi očarilo, ako samotný príbeh Maríny a Sládkoviča a určite sa sem radi niekedy vrátime.

Ešte také zaujímavosti - v týchto kľukatých uličkách sa pred 10 miliónmi rokov nachádzal obrovský stratovulkán zlata a striebra, kde potom vznikla baňa, ktorú vlastnil Marínin otec. Celý príbeh opisujú hightech živé obrazy v podaní najlepších SR hercov. Banka lásky je v dome, ktorý je národnou pamiatkou, pod ochranou UNESCO.



Nie všade sa dá fotiť, tak fotiek z domu je len málo, ale aj tak tú atmosféru zažijete iba naživo. Všetky potrebné info ohľadom Banky lásky nájdete na ich krásnej stránke Bankalásky.sk.
Ak je pre váš život láska dôležitým elementom, tak sem musíte určite so svojou polovičkou prísť 😻
Dúfam, že sa vám môj tip na výlet páčil a možno inšpiroval. 
Majte sa tu zatiaľ krásne ♥

Komentáre

Obľúbené príspevky